Choď na obsah Choď na menu
 


Externa forma študia

3. 3. 2018

  

E X T E R N Á   F O R M A   Š T Ú D I A

- ŠTUDIJNÝ PORIADOK A ORGANIZAČNÉ ZABEZPEČENIE –

 

1. Základné ustanovenia

1. Študijný poriadok a organizačné zabezpečenie boli vypracované podľa zákona . 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školského zákona).

2. Jeho cieľom je stanoviť podmienky externej formy štúdia v SSOŠ Francisciho 372 Hnúšta

3. Externá forma štúdia v SSOŠ Francisciho 372 Hnúšta sa uskutočňuje ako kombinované vzdelávanie.

4. Externé kombinované vzdelávanie podľa § 54 ods. 3 a 5 zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školského zákona) je diaľkové vzdelávanie prostredníctvom korešpondencie, telekomunikačných médií a iných prostriedkov, kde pred skúškou spravidla nedochádza k priamym kontaktom medzi pedagogickým zamestnancom a samostatne študujúcim žiakom. Praktická príprava prebieha dennou formou štúdia. Štúdium je trojročné.

5. Uchádzač sa stáva žiakom (študentom) externej formy štúdia dňom, kedy mu bolo doručené „rozhodnutie o prijatí “.

6. Žiak na základe oznamu na webovej stránke školy navštívi školu vždy na začiatku polroka osobne, aby bol informovaný o podmienkach štúdia. Pri osobnom kontakte dostane podklady ku štúdiu.

7. Školský rok má dve klasifikačné obdobia. Klasifikačné obdobie je ukončené komisionálnou skúškou z predmetov, ktoré sú predpísané učebným plánom príslušného školského vzdelávacieho programu.

8. Na konci klasifikačného obdobia sa žiakovi vydá vysvedčenie.

9. Poverení učitelia externého štúdia v spolupráci s triednym učiteľom zabezpečia na dané klasifikačné obdobie učebné zdroje podľa platných učebných osnov (sylaby, učebnice, príp. učebné texty v elektronickej podobe) a tematické okruhy, z ktorých budú žiaci  v klasifikačnom období skúšaní.


2. Povinnosti žiaka (študenta):

1. Žiak dodržiava pokyny  pre teoretické a praktické vyučovanie.

2. Žiak  sa oboznámi s učebným plánom, ktorý určuje predpísané skúšky z povinných vyučovacích predmetov v príslušnom klasifikačnom období.

3. Žiak sa vzdeláva podľa pokynov zaslaných korešpondenčnou poštou alebo elektronickou poštou a vykonáva komisionálne skúšky podľa harmonogramu vypracovaného školou. Podmienkou komunikácie so žiakom je oznámenie platnej korešpondenčnej alebo e-mailovej adresy.

4. Žiak musí absolvovať predpísaný počet skúšok z predmetov v študijnom pláne za daný ročník.

 

3. Komisionálna skúška

1. Organizácia komisionálnej skúšky:  Žiak je povinný dostaviť sa na termín preskúšania z každého  príslušného predmetu v rozpätí, ktorý určí škola.  Termíny preskúšania však budú stanovené v harmonograme a budú nemenné.  Žiak sa klasifikuje za každý polrok na základe výsledkov komisionálnej skúšky z daných predmetov. Komisionálna skúška sa zabezpečuje  podľa schváleného  učebného plánu.

2. Skúška z každého predmetu pozostáva z úloh alebo tém pre príslušný odbor a ročník. Súčasťou protokolu o skúške v prílohe je a/ zadanie úloh so stupnicou bodového hodnotenia a ich klasifikáciou, b/ vypracovanie úloh žiakom, c/ oznámenie o výsledku. Skúška môže mať aj písomnú časť, ktorá sa hodnotí osobitne.

3. Žiak má pred ústnou odpoveďou v závislosti od náročnosti úloh 15-20 minút na písomnú prípravu.

4. Skúška prebieha formou riadeného rozhovoru alebo písomnou formou, počas ktorého žiak odpovedá na doplňujúce otázky skúšajúceho, prípadne ďalších členov komisie. Odpoveď trvá 10- 15 min, písomná forma 45 – 60 minút.

5. Žiak je povinný riadne a včas ospravedlniť svoju neúčasť na skúške.

6. Neúčasť na skúške triedny učiteľ ospravedlní iba v prípade, ak je doložená hodnoverným dokladom (potvrdenie lekára o práceneschopnosti, potvrdenie zamestnávateľa o vyslaní na služobnú cestu a pod).

7. Neospravedlnená neúčasť na skúške sa zapisuje do protokolu o komisionálnej skúške ako „nezúčastnil sa“ a skúška z predmetu sa klasifikuje známkou „nedostatočný“.

8. V odôvodnených prípadoch môže byť žiakovi povolený náhradný termín skúšky, o ktorý žiak písomne požiada najneskôr do 5 dní po riadnom termíne skúšky.

Náhradný termín povolí riaditeľ školy iba v jednotlivých prípadoch tým žiakom, ktorí dodržia vyššie uvedený postup.